Дружество Архитектурно наследство

Изложба на V-ти Национален конкурс за дипомни работи по опазване на архитектурното наследство гостува на Централен дом на Архитекта в периода от 03.09 до 14.09.

Изложба на V-ти Национален конкурс за дипомни работи по опазване на архитектурното наследство гостува на Централен дом на Архитекта в периода от 03.09 до 14.09.

организатор: дружество „Архитектурно наследство“

Събитието чества 2018-та: Европейска година на архитектурното наследство, и подгрява предстоящите „Европейски дни на наследството“ на 15-16.09.2018г.

На 03.09. (понеделник) от 18:00ч. членове на дружеството, участници и гости се събраха за официалното откриване на изложбата. То бе съпроводено с презентации на отличените проекти в конкуса, които бяха наградени официално в рамките на фестивал „Дни на архитектурното наследство“ на 04.02.2018г в Дом на киното.

Приветствена реч направи арх. Габриела Семова-Колева, председател на дружество „Архитектурно наследство“ към САБ и председател на ИКОМОС България. Тя говори за значимостта на обмена на опит между дипломанти и преподаватели от различните университети.

Последва обзорна презентация на тема „Pеставрационни практики на фирма Рьофикс в България и чужбина“, водена от инж. Даниел Трънков.

Презентационният блок започна с проекта на арх. Тодор Кръстев – Детски лагер за дунавски бит и риболов – Две товарни баржи плаващи по течението на р.Дунав – дипломна работа към УАСГ, дипломен ръководител арх. Станко Мусов – ВТОРО МЯСТО в категория „редовни магистърски програми“. Обсъдихме възможността за адаптация на стари баржи и реалистичността на изпълнение на подобен проект.

Продължихме с презентацията на арх. Яница Каменова на тема- Възраждане на с.Жерка – дипломна работа към УАСГ, дипл. ръководител гл.ас.д-р Доника Георгиева – ПЪРВО МЯСТО в категория „редовни магистърски програми“. Информирахме се за възможностите които крият закътаните Родопски села и поговорихме за изготвянето на бизнесплан за реализация на подобно „възраждане“.

Арх. Пламен Агов закри презентационния блок със своята разработка- Голямата колада, гр. Вършец – дипломна работа към Екол де Шайо /НИНКН/, дипл. ръководители арх. Ришар Дюбла и арх. Галина Пировска – ПЪРВО МЯСТО в категория „надграждащи магистърски програми“. Арх. Агов разкри непопулярни данни за обекта и обнадежди слушателите с разкази за отзивчивостта и ентусиазмът на местните управа и население.

Тези и всички останали проекти можете да разгледате на интернет адрес: http://danbg.com/wp/?page_id=1837

Ето и още няколко снимки от събитието:

 

Вашият коментар