Дружество Архитектурно наследство

МАШИНА НА ВРЕМЕТО ПРЕПЛИТА МИНАЛО И БЪДЕЩЕ В ДОМ НА КИНОТО И CUSH.BAR

МАШИНА НА ВРЕМЕТО ПРЕПЛИТА МИНАЛО И БЪДЕЩЕ В ДОМ НА КИНОТО И CUSH.BAR

Спомени за изчезнали съкровища, отдавна забравени потайности, интересни лекции и важни социални инициативи чакат своите откриватели в рамките на фестивал „Дни на архитектурното наследство“ – 03.02 и 04.02.2018г.

 

 

За диалога “минало – настояще – бъдеще”, претворен през погледа на архитектурата, и значението на термина “памет“ ще говорим по време на фестивала ДНИ НА АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДСТВО. Миналото е общата ни отправна точка, а изучаването му поставя основите на разбирателството и толерантността изобщо. Именно резултатите от този труд ще представят и обсъдят множество специалисти по време на „Дни на архитектурното наследство“.

Какво очаква гостите на фестивала?

Лекции на български и чуждестранни архитекти, посветили пътя си на опазването на недвижимото културно наследство, архитектурно – исторически разходки с гид, филмови прожекции, впечатляващи изложби и жива музика са само част от акцентите в програмата на събитието, което ще се проведе на 03.02 и 04.02.2018 в Дом на киното и CUSH.BAR. Графикът на пилотното издание e обявен във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/276929856169275/?active_tab=about.

И да не забравим…

Акцент от „Дни на архитектурното наследство“ е награждаването на „V-ти национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство“. Събитието се стреми да популяризира темата за опазване на културното наследство на България като част от Световното културно наследство. Проектите са разработени под ръководството на преподаватели-специалисти. В тях се предлагат оригинални решения и задълбочени концепции за опазването и  адаптацията на обекти с високо обществено значение. Набирането на участници за 2018 г. до момента показва голям интерес сред студентите по архитектура от цялата страна и не само.

Генерален спонсор на фестивал „Дни на архитектурното наследство“ са строителни и реставрационни системи „Рьофикс“, събитието се провежда и с подкрепата на отоплителни и вентилационни системи „Чернев клима“.

Последователно, и в двата дни на фестивала ще се проведе първото издание на инициативата „Чай с архитекти“. Цел на срещата е да събере специалисти и посетителите, които имат въпроси към тях. Съвсем логично тема на беседата е „архитектурно наследство“. Поканени са всички, които имат или нямат връзка с недвижими културни ценности, които знаят или не знаят какво е „ културно наследство“ и всички, които имат нуждата да се посъветстват с професионалист по въпроса.

„Дни на архитектурното наследство“ се провежда в специална година – тази на Европейското културно наследство, затова в партньорство с Гьоте институт България събитието успява да привлече арх. Тим Риениц от Германия, като жури към конкурса и лектор с темата „Umbaukultur – The Culture of Conversion“.

„Импресии от Северозапазена България“  се нарича филмовият блок, който ще се излъчи в събота 03.02.2018 в Дом на киното. Три филма за малки села, разположени почти до река Дунав – „Чешкото село Войводово“, „Кеймбридж“ и „Пустиняци“, разкриват тайни от бита на хората, които ги населяват, и как това формира средата им.

Организатори на фестивала са дружество „Архитектурно наследство“ към САБ и сдружение „Творческа Мрежа за Културното Наследство“/ Incentive Network for Cultural Heritage. Дейността на организациите е насочена към опазване и популяризиране на културното наследство във всичките му форми именно със съвременни средства като лекции, дискусии, прожекции и неформално общуване.

Разбира се, още много други интересни инициативи очакват посетителите на „Дни на архитектурното наследство“, но тях ще разберат от програмата на събитието.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар