Дружество Архитектурно наследство

Приказната спирка „Вишнева“ подпали медиите

Приказната спирка „Вишнева“ подпали медиите

Една от най-знаковите за София спирки на градския транспорт несъмнено е спирка Вишнева.

В очакване на трамвай №10, тук можеш да утолиш жаждата си с малко студена чешмяна вода и да  поседнеш под дебелата сянка на някое дърво. А ако ти се случи да преминеш през спирката возейки се на трамвая, след поредния завой на релсите пред теб ще се разкрие приказна картина: романтична дървена постройка, сгушена в зеленината на Борисова градина.

Изглед от трамвайните релси към спирка „Вишнева“

 

„Вишнева“ сега

Поводът за настоящата публикация е вчерашният пожар (или палеж), който овъгли голяма част от къщата още преди изгрев слънце. Приложените колажи показват състоянието на сградата непосредствено след палежа и 5 години по-рано. (архивни снимки от 2012 г.)

Фасада запад преди и след пожара

 

Покривът преди и след пожара

 

Фасада изток преди и след пожара

 

Фасада север преди и след пожара

Прилагам и кратък репортаж за случилото се на 19.07.2017г.

 

Моята „Вишнева“

Tочно преди 5 години, през юли 2012, в рамките на лятна практика по „История на архитектурата“ към катедра „История и теория на архитектурата“, Архитектурен факултет на УАСГ, с няколко колеги избрахме да направим архитектурно заснемане на спирка „Вишнева“.  Бяхме подкрепени от водещия преподавател на практиките – покойния вече арх. Лилян Делевски. Бяхме уверени в каузата си, но пред нас стояха редица пречки, първата от които беше заварена метална врата. От охранителя успяхме да издирим телефонен номер, който ни препрати към друг номер и така няколко пъти. Благодарение на много упорство и малко късмет, в крайна сметка се озовахме в един кабинет, където след попълване на съответната молба получихме разрешение за достъп до къщата.

Синият бус пристигна

На следващия ден, в уречения час, редом с трамвая спря и един син бус натоварен с неколцина здрави служители. Те с готовност отстраниха металната преграда и заснемането започна. Направихме снимки, взехме нужните размери и изчертахме плановете и фасадите с голяма прецизност. За награда се качихме на знаковата тераса и заедно наблюдавахме преминаващите трамваи от високо.

Наградата на екипа: поглед през терасата

Приложените снимки и чертежи са част от финалната разработка в рамките на практиката ни по „История на архитектурата“, завършен точно 5 години по-рано, на 20.07.2012г.

Екстериорни снимки на Вишнева

 

Екстериорни снимки на Вишнева

Интериорни снимки на Вишнева

Архитектурно заснемане на спирка „Вишнева“ като част от практика по история на архитектурата, катедра „История и теория на архитектурата“, УАСГ

 

На снимката (членовете на екипа от ляво на дясно- тогава все още студенти по архитектура): Елена Павлова, Антон Керезов, Мартина Чокова, Стефан Петков, Биляна Константинова и Любомира Момчева

 

„Вишнева“ преди

Къщата е обявена за единичен паметник на културата категория „за сведение“ с писмо на НИПКот 1787/21.05.1976г. Точната датировка на недвижимата културна ценност (НКЦ), както и името на проектанта са неизвестни към момента, но архитектурните и качества са безспорни. Обемно-пространственото решение е семпло и хармонично. Фасадното оформление акцентира най-вече върху красотата на дървените елементи: ръчно резбовани парапети и капаци, двукатни дограми, профилирани колони, и дори „покрита спирка“ за прелитащите пернати пътници.

Дървени детайли в екстериора

Освен, че има архитектурна стойност, спирка „Вишнева“има и своето историческо значение. Твърдението, че едно време е служела като ловна хижа на княз Борис III остава непотвърдено. Въпреки това, спирката е останала в сърцата на мнозина столичани като емблематична. Тя дори се е превръщала във филмова снимачна площадка.

„Вишнева“ след?

Последната част на статията остава ненаписана, тъй като бъдещето на спирката е неясно. Имаме официално уверение от кмета на София Йорданка Фандъкова, че:

„Любимата на всички софиянци къщичка на спирка „Вишнева“ в столичния квартал „Лозенец“, която пострада от пожар тази сутрин, ще възстановим в най-кратки срокове.“

В качеството си на член на дружество „Архитектурно наследство“ към САБ, приканвам да се изготви проект за реставрация и адаптация на обекта НКЦ. Като изходна информация биха могли да се ползват  изготвените от нашия екип заснемане и снимков материал в рамките на практиката ни по „История на архитектурата“ през лятото на 2012, като лично бих се включила в неговата разработка.

 

Арх. Любомира Момчева

Член на дружество „Архитектурно наследство“ към САБ

Архитект в E House Architects

 

2 thoughts on “Приказната спирка „Вишнева“ подпали медиите

  1. арх. Елица Андреева

    Здравейте,
    Много хубаво е, че практиките в УАСГ ще имат реален принос за живота на обектите културно наследство. Предполагам, че в това отношение УАСГ допълнително ще може да съдейства. Благодарение на ентусиазма на колегите тогава за заснемане на обекта, както и с тяхно позволение (като те имаха огромното желание и да се включват в проучването на обекта), като пряк ръководител на тази задача от практиката и към тогавашния момента и архитект-изследовател в НИНКН, приложих заснемането към архива на НИНКН и то стана част от фиша за статут на този обект, който по-късно бе изготвен от друг колега. В това отношение може да се потърси и съдействието на НИНКН, където би трябвало да има събрана информация по отношение на архитектурна, историческа и друга стойност на обекта, както и съдействието на конкретния архитект-проучвател. Аз оставам на разположение да съдействам за евентуална връзка с НИНКН и архитекта-проучвател, както и по отношение на друга необходима информация.

Вашият коментар