Дружество Архитектурно наследство

Подсказка за наградите на тазгодишния конкурс

Подсказка за наградите на тазгодишния конкурс

Тази година (отново:) сме много ентусиазирани от наградите за победителите в ежегодния конкурс на дружество!
Членовете на ДАН предложиха наградите да са обекти на дизайна, създадени от български автори. Искаме да подкрепим творчеството и упоритостта на дизайнерите да развиват качествени продукти. Благодарение на нашите спонсори тази идея се реализира. Ето кратко представяне на наградите и хората, които ги осигуриха.

teaser banner

Първа награда, спонсорирана от покривни прозорци VELUX – лампа Haiky на Wolfram. Кои са VELUX? Пионер и световен лидер в производството на покривни прозорци с над 70 годишна история. Любима марка на българските архитекти, особено тези, които се занимават с опазване на паметници на културата. Покривни прозорци VELUX осигуряват възможност за използване на подпокривните пространства, като позволяват проникването на естествена дневна светлина и свеж въздух в традиционно необитаемите тавани. Това преобразяване и преоткриване на сградите става без забележима намеса в архитектурния им образ, което е изключително важно, когато говорим за сгради с културно и архитектурно значение. Дружество архитектурно наследство се гордее, че ВЕЛУКС България подкрепи нашата идея за приемственост между поколенията архитекти, работещи в областта на опазването на паметници на културата. Красивата лампа на Wolfram, символизираща връзката между дървото и светлината, е в унисон с идеологията на продуктите на VELUX.
Вече трета поредна година Ardex подкрепя инициативата на Дружество архитектурно наследство, предоставяйки средства за наградния фонд на конкурса … Този път те ще връчат втората награда – лампа Vase на Wolfram. Името Ardex се свързва с висококачествени специализирани продукти за строителството, станали част от успешните реставраторски практики в България и по света. Отличителна черта на подхода им е задълбоченото ноу – хау,натрупвано с течение на  многогодишна практика, което споделят с архитекти и строители. Подобно внимание към детайлите прозира в дизайна на връчваната от тях награда – изтънчена настолна лампа със стъклена част, изработена от венецианско стъкло.
Много сме щастливи, че тази година в нашето начинание се присъединиха и професионалистите от Forhome – представители на прекрасните производители на покривна керамика Verea clay roof tile. Новите ни съмишленици връчват трета награда  – стояща лампа, създадена от Wolfram. Продуктите на Forhome се отличават с природосъобразност, а с високото си качество осигуряват устойчивост и дълготрайна естетика в професионалното опазване на паметници на културата.
Wolfram ще осигурят наградата на публиката. Те проектират и изработват уникално осветление и влагат лично отношение във всеки детайл.
Този път в конкурса участват и студенти по архитектура в магистърски програми по опазване на архитектурното наследство. За един от тях Ууд сълюшънс 2014 ЕООД ще връчат специална награда – обект на дизайна от Praktrik.
Ще има изненади и от още едни български новатори: B2N, които предлагат всичко свързано с 3D технологиите и от фотографа Здравко Йончев, автор на проекти свързани с художественото заснемани на паметници на архитектурата.

teaser

 

Повече ще научите на награждаването на 4-ти декември от 16:00ч., зала1 ,ул. Кракра 11. Очакваме ви!