Дружество Архитектурно наследство

Церемония по награждаване на V-ти Национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство.

Церемония по награждаване на V-ти Национален конкурс за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство.

Приключи тазгодишното издание на конкурсът на дружество „Архитектурно наследство“ за дипломни работи в сферата на опазване на архитектурното наследство. На 04.02 в залата на Дом на Киното бяха обявени победителите в конкурса. Събитието започна с приветствени слова на арх. Габриела Семова-Колева – председател на друество „Архитектурно наследство“. След нея на сцена излезе арх. Гоерги Бакалов, който поздрави участниците от името на Съюз на архитектите в България. Събитието беше уважено и от Камарата на архитектите в България. Арх. Борислав Игнатов изказа своето възхищение от високото ниво на конкурсните разработики и пожела успех на всички участници. Дипломните работи на участниците бяха оценени от петчленно жури в състав: арх. Дафина Барончовска – председател на журито, арх. Габриела Семова, арх. Цветомир Ценков, арх. Петкана Бакалова и арх. Тим Риениц. За да представи гледната точка на журито на сценате излезе арх. Дафина Барфончовска. Арх. Барфончовска дебело подчерта нуждата университетите по архитектура да уеднаквят методите си на обучение свързани с опазването на архитектурното наследство.

Резултатите:

В категория „надграждащи магистърски програми“ първото място зае арх. Пламен Агов с проекта си „Голямата колонада, гр. Вършец“ . Проектът на арх. Агов се отличава с много дискретна нова намеса, която хармонично допълва старата сграда на казиното във Вършец. Наградата за първо място беше ергономична облегалка и седалка от Detensor. Тя беше връчена от Светослав Стоянов от Чернев Клима.

В категория „редовни магистърски програми“ бяха отличени три проекта. На трето място застана арх. Георги Събев с проекта си за „Археологически музей, Кипър“. Проектът на арх. Събев впечатли със силно изведената концепция за цепнатината – граничното пространство между Турция и Гърция. Наградата за трето място беше дизайнерска лампа от Точка и точка. Тя беше връчена от Люба Никифорова от Титан – Златна Панега, България. Второто място зае арх. Тодор Кръстев с проекта си за „Детски лагер за дунавски бит и риболов“ С иновативната си идея за две плаващи баржи плаващи по р. Дунав проекта спечели симпатиите на журито. Наградата за второ място беше ергономична облегалка и седалка от Detensor. Тя беше връчена от Николай Иванов от Николай Ом ЕООД  Първото място грабна арх. Яница Каменова с проекта си „Възраждане на село Жерка“. Проекта демонстрира класически подход за опазване на културна ценност, като започва от градоустройствено ниво и стига до конкретна намеса. Наградата за първо място е дизайнерска маса от Our Hood. Наградата връчи инж. Даниел Трънков от Рьофикс България.

И тази година обявихме онлайн гласуване за любимец на публиката. Участие в гласуването взеха над 4500 интернет потребителя, които излъчиха своя фаворит. За любимец на публиката беше обявен арх. Незабравка Тушнина с проекта си за „Реставрация и адаптация на старопиталището на Пенчо Семов, гр. Габрово“. Наградата връчи Борислав Ангелов от копирен център Copycom.

Повече снимки от събитието може да видите тук.

 

Вашият коментар