Дружество Архитектурно наследство

Солни пазар – от солта до небето

Солни пазар – от солта до небето

МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ НА СОЛНИ ПАЗАР

Солни пазар (Борсата) е много старо бивше тържище и площад в гр.София, намиращ се при пресечките на улиците „Цар Самуил“ и „Позитано“, близо до днешния площад „Македония“ в район „Триадица” на столицата. Първото сведение за него е от 1871 г.

 

Солта, като преобладаваща стока, е дала името на пазара. По-късно, като най-търгувана стока, тя е заменена от зеленчуците.

След 1942 г. зеленчуковата търговия е пренесена в новопостроените складове на булевардите „Христо Ботев“ и „Сливница“. По-късно в част от района е построен Софийският цирк, изгорял през 80-те години на ХХ век.

Спомени за голяма част от София на стар софиянец от 1871 г.

 

Други пазари от XIX век.

  • Конски пазар – на ул.„Гургулят“;
  • Женски пазар;
  • Житни пазар – на днешната ул. „Софроний“;
  • Говежди пазар („Чукуро“ – високо място);
  • Пазар на грънци;
  • Медни пазар


КАРТИ НА ИСТОРИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА ГРАДОУСТРОЙСТВОТО НА КВАРТАЛА

Първият градоустройствен план на София от 1879 г. От други карти има сведение, че гробищата са стари еврейски, а не турски. Над гробищата се е намирал вече и солни пазар.

Втората карта е от 1879 г. Тук на мястото на “Турски гробища” пише “Стари Евр. гробища”. В цялостната карта номер “44” е обозначението на “Солни пазар”. По спомените на стар софиянец от 1871 г.(поместени по-горе), обаче, се вижда, че до “Солни пазар” се намират и “Турското гробище” и “Старото еврейско гробище”, които са едно до друго.

На картата от 1905 г. има ортогонална улична мрежа, а турското гробище вече го няма.

 

Карта от 1917 г. Появява се площад “Позитано”.

Карта от 1947 г. На мястото на площад “Позитано” са изградени ниски дълги постройки. Пазарът вече е преместен оттук.

Карта от 1973 г. Тук вече е останала само една от тези постройки и ул.”Цар Самуил” е раширена.

 

ВЪЗДУШНИ СНИМКИ

София, въздушна снимка от 1940 г. На нея се вижда, че на пл.“Позитано” е имало две дълги ниски сгради. Все още циркът и сградата на КНСБ не са построени. Вижда се слабо озеленяване из целият град.

 

София, въздушна снимка от 1984 г. На нея се вижда, че на пл.”Позитано” и наоколо са премахнати сгради и е обособен един огромен паркинг. Циркът вече не съществува, а сградата на КНСБ вече е построена. Озеняването на уличната мрежа е по-добре развито.

Циркът е построен през 1962 г. Това е единствен от подобен род строеж у нас, оригинален по замисъл и архитектурно изпълнение. Изграден е по проект на архитектите братя Станкови и арх. Мутафова.

Сградата представлява куполна безподпорна постройка, с монтажно-демонтажен характер. Има 2 000 места. Външният му диаметър е 43 м, а височината на купола – 19 м. Манежът е дълъг 13 м.

Пожар унищожил сградата през 1983 год. Точната причина за палежа не е установена. На това място сега има бизнес сграда.

Копие на сградата на Софийския държавен цирк има в Скопие (Македония), подарък от България след голямото земетресение с епицентър Скопие през 1963 г.

Днес на мястото на Солни пазар и района се намират както стари сгради, паметници на култарата, така и новопостроени бизнес сгради.

Два нови небостъргача в София ще заемат мястото, на което преди 35 години изгоря куполът на столичния цирк – между бул. Христо Ботев, ул. Алабин и ул. Позитано. Едната сграда вече се строи и е почти готова, а другата сега започва да се изгражда на Солни пазар.

Сити тауър се издига на 74,5 м и се разполага между КНСБ и площад Македония. Другата кула с работно име I tower (съкратено от Italian tower) е планирана с височина 106,9 м. Проектът се движи от италианска компания и ще заеме мястото на изгорелия цирк.

Интересен факт е, че за площад Македония още от края на 60-те години на миналия век има градоустройствен проект за група високоетажни сгради. А идеята е на архитектите Лозан Лозанов и Богдан Томалевски.

Когато небостъргачите бъдат завършени, площад Македония ще стане единственото място в топцентъра, където ще има високи сгради.

 

автор на проучването: арх. Петя Димитрова

 

Вашият коментар